Barion Pixel

Hogyan teremtsünk otthonos irodai környezet?

2023. 01. 10. 00:00:00
Hogyan teremtsünk otthonos irodai környezet?

Otthonos irodai környezet kialakításával a munkahelyünkön töltött időt is élvezetessé tehetjük. Melyikünk ne szeretne olyan inspiráló légkörben dolgozni, ami a teljesítményére is pozitív hatással van?

Előző cikkünkben a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtésének a fontosságára hívtuk fel a figyelmet - munkahelyi közérzetünk legalább ennyire mérvadó.
Ezért megmutatjuk hogyan varázsoljunk komfortos és hangulatos munkakörnyezetet az irodában.

Az otthonos irodai környezet jótékony hatással van a munkánkra!

Sokan úgy vagyunk vele, hogy a munkahelyünkre nem beköltözni szeretnénk.
Csak azt a helyet képviseli számunkra, ahol robotolva tesszük a dolgunkat egész nap, majd sietünk haza. Pedig az iroda gyakorlatilag a második otthonunk!

Miért érdemes foglalkoznunk a kellemes hangulat megteremtésével munka közben is?

1.    Minden nap örömmel fogunk megérkezni a munkahelyünkre.

2.    Nagyobb lelkesedéssel és hatékonyan fogunk dolgozni.

3.    Nem számoljuk majd a perceket, hogy mikor indulhatunk végre haza.

Fő a nyugalom, a munkahelyen is!

Ha nagyfokú stressznek vagyunk kitéve, előbb vagy utóbb romlani kez a munkateljesítményünk is. Ez nemcsak a saját hangulatunkra, de a munkatársakkal való kapcsolatunkra is kihatással lehet!
Nyugodt környezetben bizonyítottan jobban telnek a munkaórák.
Érdemes felmérnünk és elemeznünk, hogy milyen stresszfaktorok vannak jelen a munkahelyünkön, és lépéseket tennünk a folyamat megelőzése, vagy javítása érdekében.

5 stratégia a munkahelyi stressz leküzdésére

  • · Vessünk véget az állandó szorongásnak!
  • · Ismerjük fel a kiváltó okot!
  • · Legyünk a jelenben, hogy visszakaphassuk a kontrollt és a nyugalmat!
  • · Hozzuk létre magunknak a komfortos feltételeket!
  • ·Tűzzünk ki apró célokat!

A fények hatásai

Mentális jólétünkre és munkánk minőségére is hatással van, hogy milyen fényviszonyok között dolgozunk.

A fények hatásai. Hogyan teremtsünk otthonos irodai környezet?

A kellemetlen világítás negatívan befolyásolhatja teljesítményünket:

  1. ·         a félhomály érzékennyé teheti szemünket, a túl sötét vagy túl világos fény pedig szemfáradást és fejfájást okozhat nekünk, ami csökkenti a koncentrációs képességünket.
  2. ·         a zavaró fényhatások hozzájárulhatnak a munkahelyi légkör romlásához, ezért csökkenhet a motivációnk, feszélyezve érezhetjük magunkat a munkahelyünkön.

A természetes fény jó hatással van a szervezetünkre és a hangulatunkra is.

Ezért, ha tehetjük, kerüljük el a mesterséges fények használatát.
Amennyiben erre nincs lehetőségünk, ügyeljünk arra, hogy olyan árnyalatú megvilágításban dolgozzunk, ami az adott tevékenységünknek éppen megfelelő. 

Komfortos munkaterület

A kényelmes asztali munkavégzésünkhöz kulcsfontosságú, hogy elegendő hely legyen körülöttünk. A biztonságos és fesztelen közlekedésünk érdekében úgy helyezzük el az asztalt, hogy ne legyen közel a falhoz vagy más bútorokhoz.

Ha lehetőségünk van rá, érdemes olyan íróasztalt választanunk, aminek a magassága és szélessége is állítható, hogy bármilyen testhelyzetben kényelmesen tudjunk dolgozni.

Rendezett asztal

1.    Ajánlatos rendszeresen rendet tenni az íróasztalunkon, hogy könnyen megtaláljuk rajta az aktuális feladatainkhoz szükséges eszközöket és dokumentumokat.

2.    Telefonunk és az egyéb gyakran használatos kommunikációs eszközeinket tegyük könnyen elérhető helyre az asztalon.

3.    A szervezettség fenntartásához használhatunk asztali szervezőket, iratpapucsokat. Ezek segítségével hosszú távon is rendben tudjuk tartani munkaterületünket.

Kényelmes szék

Napi 8-9 órát egyhelyben ülni nem a legkellemesebb érzés – főleg kényelmetlen székben.
A komfortos munka egy jó székbe huppanva kezdődik! Olyan széket válasszunk, amit be tudunk állítani testsúlyunkhoz és testméreteinkhez - és ami a legfontosabb, hogy ismerjük a szék működését.

A személyes tárgyak ereje

Ha olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, melyekhez érzelmileg kötődünk, előre tudja mozdítani a csapathoz tartozás érzésének kialakítását.
Például: ha képeket viszünk be családunkról vagy háziállatainkról, az segíthet nekünk a barátságos légkör kialakításában.

A személyes tárgyak ereje, érezzük jól magunkat az irodában is.

Beszélgetésindítóként is szolgálhatnak, ami hasznos lehet a munkatársakkal való kapcsolataink elmélyítésében. Ha egy kollégánk asztalán észreveszünk egy új fotót, jó alkalom lehet rákérdezni, hogy hol készült a kép - ezáltal jobban megismerhetjük egymást.

Ezek az apró személyes kiegészítők különösen támogató és hatékony eszközök, ha jelentős mennyiségű időt töltünk az irodában. Egy növény vagy egy kényelmes takaró nappalink kényelmét és hangulatát is képes odavarázsolni a dolgos hétköznapokba.

Az otthonos körülmények megteremtésével pozitív és támogató munkakörnyezetet alakíthatunk ki magunknak, ami elősegíti a felszabadító közösségi érzés kialakítását és kapcsolataink megerősítését is a munkatársainkkal.