Barion Pixel

Környezettudatos karácsonyi programok az egész családnak

2022. 12. 25. 00:00:00
Környezettudatos karácsonyi programok az egész családnak

Az utóbbi évtizedekben robbanásszerűen megnövekedett energiafelhasználás, és a hulladéktermelés hatására egyre többen fordítunk nagyobb figyelmet a környezettudatos életmód kialakítására. Ennek a leghatásosabb eszköze a példamutatás, ami annyit jelent, hogy olyan rutinokat és szokásokat építünk be a mindennapjainkba, melyekkel csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat.

Ebben a változásban játékos tálalással gyermekeink lesznek a legnagyobb partnerek.

Az ünnepi szezon kiválóan alkalmas olyan családi programok megszervezésére, melyek élményszerű tanulást biztosítanak számukra a környezeti problémák megértéséhez.
Nincs még egy olyan időszak az évben, ami olyan izgalmat váltana ki belőlük, mint a karácsony!

Ezért örömmel segítünk néhány ötlettel, hogy a környezettudatos felnőtté válás már gyermekkorban elkezdődhessen.
Ezeket a programokat imádni fogják a gyerekek - és a környezet is.

Környezettudatos karácsonyi programok az egész családnak

Zöld karácsony újragondolva

Ültessétek el és neveljétek fel együtt a karácsonyi növényt! A gyerkőcök kinőtt kiscsizmájával csak annyi a teendő, hogy fúrni kell néhány lyukat a talpába, az aljára köveket szórni, majd virágfölddel megtölteni. Ki lehet festeni az ünnep színeivel, mintákkal, masnikkal díszíteni és beleültetni a közösen kiválasztott kedvenc virágot.

Bolygóbarát karácsonyi dekoráció

Használjatok házi készítésű tárgyakat a karácsonyfa, az asztal, az ajtó díszítéséhez. Már a hozzávalók begyűjtése is külön szórakoztató tud lenni!

Sétáljatok egyet a gyerekekkel a közeli parkban vagy erdőben, és gyűjtsetek faágakat, fenyőtobozokat. Több gyermek esetében egy versenyt is lehet nekik szervezni, hogy ki szedi össze hamarabb a dekoráláshoz szükséges alapanyagokat.

Ehető karácsonyfadíszek

Édesszájúak vagytok? Miért ne legyen a karácsonyfa olyan, amiről majd csipegetni is lehet?
Kérdezzétek meg a gyerekeket, hogy milyen édességeket látnak szívesen a fán, amiket együtt is fogtok elkészíteni. Az egyik legemlékezetesebb ünnepi élmény lesz számukra, amikor elmajszolják a saját kezükkel készített finomságokat a fáról.

Újrahasznosított karácsonyi menü

Legyetek kreatívak a maradékokkal! Mutassatok példát, és egy kis kreativitást a kicsiknek, hogyan lehet felhasználni a megmaradt ételeket. A hűtőbe tuszkolt, különböző húsfélékből, sajtokból, zöldségekből, gyümölcsökből és mártásokból ki tudjátok választani, hogy milyen feltétek és szószok kerüljenek egy nagy családi vagy több kisebb pizzára.

Ünnepi kirándulás családosan

Menjetek ki a szabadba! Sétáljatok egy nagyot, beszélgessetek, játsszatok - ha hó is esett, rendezzetek hógolyócsatát és élvezzétek ki a természetben töltött idő minden percét. Ebben az online légtérbe kuckózós világban minden alkalmat meg kell ragadni, hogy megmutassuk gyerekeinknek a friss levegő és a családi együttlét varázsát.

A rászorulók megajándékozása

Ha szeretnénk, hogy gyermekünkből empatikus felnőtt, megbízható barát, megértő társ és emberséges munkatárs váljon, tanítsuk meg nekik a nagylelkűség, az önkénteskedés szépségét. Az általuk megunt, kinőtt holmik közös szelektálása közben magyarázzuk el nekik, hogy nem minden család szülöttei olyan szerencsések, mint ők, és egy árva gyermek számára egy meleg kabát, egy kisautó vagy egy játékbaba is a világot tudja jelenteni a szeretet ünnepén.

A rászorulók megajándékozása Karácsonykor

A környezettudatos nevelésnek a legfőbb célja, hogy a gyerekekben kialakuljon a megfelelő önismeret, a felelősségteljes viselkedés és az aktív ökológiai részvétel. Ennek a fejlesztésnek központi alapját képezi az empátia, a természetismeret, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés tanítása is.

A környezettudatos nevelés segíthet a gyerekeknek megérteni, hogyan hatnak tevékenységeik a környezetükre, valamint megtanulniuk, hogyan tegyenek a környezetükért. A környezettudatos nevelés része lehet a gyerekeknek a természetben való részvétel, a természet értékeinek és élővilágának megismerése, valamint a környezeti problémák megértése és kezelése. A környezettudatos nevelés segíthet a gyerekeknek megérteni, hogyan lehet ők maguk is tevékenyen részt venni a környezetük védelmében, például újrahasznosítással, ökológiai lábnyomuk csökkentésével és a környezetbarát termékek használatával.