Barion Pixel

9 tipp arra, hogy a te gyermeked is átélje a természet szépségét!

9 tipp arra, hogy a te gyermeked is átélje a természet szépségét!

Egész nap az irodában dolgozol, majd hazamész és ott is a lakásban vagy házban végzitek el a mindennapi teendőket. Természetes, ha hétvégén inkább a szabadba vágyakozol, de mi van akkor, ha a gyerekeket nem olyan egyszerű kicsalogatni?

Hiába próbáltad már kiskorában megszerettetni vele a természetet?

Sokszor homokoztatok együtt, lementetek a játszótérre, és elmentetek piknikezni vagy túrázni a közeli erdőbe, most mégis mintha egyáltalán nem érdekelné, hogy kint legyen a levegőn.

Nem kell ettől megijedni, minden gyerek eléri azt a kort, mikor feszegetik a határaikat és megpróbálják érvényesíteni a függetlenségüket. Biztos veled is volt olyan, mikor elutasítottál minden ötletet, ami a szüleidtől származott, és inkább bent tévéztél, nintendoztál, vagy elfoglaltad magad a kanapén.

Manapság, ebben a nagyon előrehaladott technológiai világban még nehezebb elrángatni a gyereket a tévé, PlayStation, vagy okostelefonok képernyője elől, mikor ott is átélhetik a virtuális természet szabadságát, sőt, közben sárkányokkal is harcolhatnak!

Szabadtér vs. képernyő

A szabadtéri tevékenységeknek nem könnyű felvennie a versenyt az okostelefonok, a közösségi média és a játékkonzolok vonzerejével. Minél mélyebbre ásnak a gyerekek az elektronikus szórakoztatás világába, annál nehezebb felkelteni az érdeklődésüket a szabadba menés iránt.

Ha te is hasonló nehézségekkel küzdesz, próbáld ki a következő stratégiáinkat!

Állíts fel korlátokat és határozd meg a képernyőidőt, hogy gyermeked kimenjen a természetbe!

9 tipp arra, hogy gyermeked kijusson a természetbe

Tudasd velük, hogy ez az egészséges élet része!

Elmondtad már nekik, hogy a szabadban való fizikai tevékenység kulcsfontosságú az egészségük megőrzésének szempontjából?

Lehet, hogy most nem igazán figyelnek és nem is érdekli őket az, amit mondasz (vagy úgy tesznek, mintha nem érdekelné), de ha folyamatosan ismételgeted ezeket az üzeneteket, akkor végül a belső hangjuk részévé válik, és később képesek lesznek egyedül is helyesen dönteni, ha hasonló helyzetbe kerülnek.

Állíts fel korlátokat és határozd meg a képernyőidőt!

Te gyerekként abbahagytad magadtól a játékot, mikor benne voltál egy nagy csatában a főgonosszal? Vagy mikor épp mesét néztél, örültél, mikor szüleid kikapcsolták a tévét a műsor közepén?

Ugye hogy nem, sőt, utána bármi következett, csak dacosan és durcizva vettél részt bármiben is!

Kevés gyerek képes sikeresen önszabályozni a videojátékokat vagy a közösségi médiát, ezért fontos, hogy te osztd be az ehhez kapcsolódó idejét, viszont nem mindegy, ezt hogy teszed! Ha épp egy nagy játék közepén van, hagyd, hogy befejezze azt a részt és elmentse, csak ne kezdje el a következő „fejezetet”. Ehhez viszont fontos ismerned, hogy mivel játszik vagy épp mit csinál, és hogy mennek ezek a dolgok, csak akkor fogod tudni elkerülni, hogy „kijátssza a szabályokat”. Filmnézés/mesenézés közben is várd meg, amíg befejezi, ha már elkezdte, vagy egy olyan jelenetben állítsa meg, mikor nem történik semmi komoly, vagy ha nagyon az elején van még.

Kipróbálhatod a képernyő nélküli napszakokat is, de kinevezhetsz pár képernyőmentes napot is a héten, amikor semmilyen módon nem használhatják ezeket a készülékeket.

Alkudozz a gyerekkel, hogy jöjjön a szabadba és kap plusz képernyőidőt!

Alkudozz: gyere a szabadba és kapsz plusz képernyőidőt!

Nem a legjobb módszer ugyan a megvesztegetés, de ez is beválhat!

A gyerekek több képernyőidő iránti vágyuk a legjobb alkulehetőség is egyben, ezért használd ki ezt, hogy többet tudjatok kirándulni a szabadban. Például egy óra szabadtéri idővel plusz fél óra képernyőidőt kaphatnak.

Módosíthatod is ezt az arányt, ahogy gyermeked idősebb lesz, és próbáld meg ezt ésszerű korlátok között tartani az életkorához képest. Legyél világos és következetes a szabályokat illetően, hogy a gyerekek tudják, mire számíthatnak!
 

Menj velük együtt a szabadba és töltsétek együtt az időt játékkal!

Igen, tudjuk, hogy a tinédzserek inkább meghalnának, mint hogy a szüleikkel lássák játszani őket az iskolatársaik vagy más velük egyidős gyerekek, de egy bizonyos korig sokan titokban élvezik!

Lehet, hogy alapvetően nem érdekli őket a sétálgatás, de ha egy tollasütőt vagy ping-pong szettet is viszel magaddal, akkor az már más történet. Használd ki a velük töltött időt, amennyire csak tudod, mert ez is hamar elmúlik, és rögtön itt lesznek azok az évek, mikor a közeledben lenni is ciki lesz!

Használd ki a szabadban együtt töltött időt a családdal!

Adj célt és értelmet a kintlétnek!

Míg a kisebb gyerekeket gyakran ki lehet csalogatni különösebb tervek és ígéretek nélkül is a szabadba, úgy az idősebb gyerekeket általában jobban motiválja egy cél elérése, például a hegycsúcs feltárása vagy biciklizés egy meghatározott célállomásra.
 

Vigyétek magatokkal a gyerekek barátait!

Csoportosan minden szórakoztatóbb, főleg ha a velük egykorú társaival lehetnek! A közös élményszerzés nagyobb motivációval bírhat, mint az, hogy ismét a szülőkkel tölthetik az időt.

Ha csak az a cél, hogy több időt legyenek a szabadban, akkor ez könnyen megvalósítható a barátok bevonásával, miközben ti messzebbről tudjátok figyelni őket!
 

Találjátok ki közösen a programokat!

Tedd szórakoztatóvá ezt a folyamatot, például egy ötletdobozzal!

Mond a gyerekeknek, hogy dobjanak bele olyan tevékenységet, amiket szívesen csinálnának, majd a hét elején húzzatok belőle egyet, és ez alapján tervezzék meg a hétvégét!

Úgy tervezzétek meg a hétvégét, hogy a gyerekek is szívesen töltsék a természetben!