Barion Pixel

Irodaszer kisokos

Vásárlóinkkal való folyamatos kommunikációnkkal kapcsolatban azt vettük észre, hogy az irodaszer világában is van nagyon sok olyan irodaszer, írószer egyéb termék amelyeket a vásárlóink nap mint nap használnak de az adott termék hivatalos nevét mégsem tudják. Illetve vannak olyan kifejezések/szavak amelyekről szeretnénk egy kicsit bővebb összefoglalót írni.

LCD: LCD (Liquid Crystal Display) Folyadékkristályos képernyő. A folyadékkristályos kijelzők őse a kvarcórákban fordult elő először. Folyadékkristállyal már 1911 óta kísérleteznek, működő LCD monitor az 1960-as években készült először. Működési elve: Az LCD monitor működési elve egyszerű: két, belső felületén mikronméretű árkokkal ellátott átlátszó lap közé folyadékkristályos anyagot helyeznek, amely nyugalmi állapotában igazodik a belső felület által meghatározott irányhoz, így csavart állapotot vesz fel. A kijelző első és hátsó oldalára egy-egy polárszűrőt helyeznek, amelyek a fény minden irányú rezgését csak egy meghatározott síkban engedik tovább. A csavart elhelyezkedésű folyadékkristály különleges tulajdonsága, hogy a rá eső fény rezgési síkját elforgatja. Ha hátul megvilágítják a panelt, akkor a hátsó polarizátoron átjutó fényt a folyadékkristály elforgatja (innen ered a Twisted Nematic, TN megnevezés), így a fény az első szűrőn átjut, és világos képpontot kapunk. Ha kristályokra feszültséget kapcsolunk, nem forgatják el a fényt, az eredmény pedig fekete képpont. A polárszűrő elé már csak egy színszűrőt kell helyezni. Előfordulhat a gyártás tökéletlensége miatt, hogy a képernyőn halott vagy „beragadt” képpontokat találunk. Az LCD monitorok minősége egyre javul, áruk csökken, de egy jó CRT monitor még mindig teltebb színeket ad.

Toner: Lézeres vagy más elektrosztatikus technológiai elven működő nyomtatókban, faxokban és fénymásolókban a festékanyag tá-rolására használt kazetta. A toner igen finom festékport tartalmaz, amelyet a nyomat elállítása során a készülékek égetéssel rögzítenek a papír felületére. (magenta, yellow, cyan, black)

A4 :   Nemzetközi papírméret szabvány. Az A4 formátum pontos mérete 210x297mm

Hintamechanika: 1 kezelőkar 2 funkcióval: magasság állítás és hintafunkció aktiválás. A háttámla és az ülőlap együtt mozog, a rugóerősség marokcsavarral állítható.

Tűfilc: A tollszárban található vízbázisú tinta apró kapillárisokon keresztül jut a hegybe. Száradás után nem kenődik, írásképe sima, és folyamatos. Az íráshoz nagyon enyhe nyomaték szükséges.

Golyóstoll: A modern íróeszközök egyike. Egy viszkózus tintával töltött hengerforma tartályból, és egy annak végét lezáró, általában sárgarézből, acélból vagy wolframkarbidból készült, egy milliméter körüli átmérőjű gömbből áll. A toll hegyét a papíron végighúzva a forgó gömb kijuttatja a tintát, ami majdnem azonnal megszárad.

FireWire: Nagy sávszélességű adatkábel, illetve a hozzá tartozó szabvány, ami gyors kommunikációt tesz lehetővé a személyi számítógépeken.

Genotherm: A genothermet általánosságban az irodákban és munkahelyeken csak "bugyi"-nak hívják.

Gyakorlatilag olyan műanyag fólia amely a dokumentumok lyukasztás nélküli tárolását teszi lehetővé.

A genothermek többnyire az összes, szabványos, gyűrűs és emelőkaros iratrendezőbe lefűzhetők.
Viszont ezekből is vannak egyszerűbbek és bonyolultabbak is.

Binder csipesz:  Általánosságban elmondható, hogy papírlapok gyors összefogására alkalmas irodaszer. Azt látjuk viszont, hogy a binder csipesz kezdi kinőni önmagát. Használják már pl. az informatika területén is kábelek rendezésére. Használják a háziaszonyok a konyhában. Nem is írjuk tovább, alábbiakban látható videón mutatunk be pár felhasználási területet.

https://www.youtube.com/watch?v=_Di66UCNbTw

Papírlap méretek:

Formaosztály

A (mm)

B (mm)

C (mm)

0

841x1189

1000x1400

917x1297

1

594 x 841

700 x 1000

648 x 917

2

420 x 594

500 x 700

458 x 648

3

297 x 420

350 x 500

324 x 458

4

210 x 297

250 x 350

229 x 324

5

148 x 210

175 x 250

162 x 229

6

105 x 148

125 x 175

114 x 162

7

74 x 105

88 x 125

81 x 114

 

 

Nyomtatvány:

Olyan hivatalosan kitöltendő lap, melyen már szerepelnek a különböző kérdések, kitöltendő részek, és az üres helyre kell beírni az adatokat. Többféle típusa van, függ attól, hogy milyen célra használják.

 

Leporelló:

Olyan nyomtatópapír, mely harmonikaszerűen van összehajtogatva, a lapok pedig perforálva vannak a könnyebb szakíthatóság érdekében.

 

Gyűrűs kalendárium:

Általában műbőrből készül, számtalan különböző stílusban és méretben megvásárolható. Különböző készen kapható lapokat fűzhetünk le benne, és főleg határidőnaplóként használják, de más funkció is adható neki. Előnye, hogy a lapok könnyen cserélhetőek benne, ezért nem szükséges évente új, kötött formátumú határidőnaplót vásárolni, elég csak a belső lapokat kicserélni, maga a kalendárium rész újrahasználható. A leghíresebb márka ebből a Filofax, mely alapján sokszor magát a gyűrűs kalendáriumot is filofaxnak hívják.

 

Agenda:

A napi teendők felírására szolgáló füzet, könyv. Napi vagy heti beosztással rendelkeznek, hétköznapi megnevezése a határidőnapló.

 

Archiválás:

Olyan papírok, iratok rendszerezését jelenti, melyeket hosszabb ideig kell megőrízni, de nem szükséges például látható helyen tárolni.  Különböző archiváló dobozok, konténerek is kaphatóak erre a célra.

 

Laminálás:

Általában két réteg műanyag közé helyezett papírlap összeforrasztása. Célja az adott papír, irat minőségbeli romlás nélküli megőrzése, tartósítása. Ehhez már számtalan különböző márkájú és típusú laminálógépet vehetünk, valamint a lamináló fólia vastagsága is igényre szabható.

 

Klippes mappa:

Általában A4 méretű papírok, dokumentumok lyukasztás nélküli lefűzésére használható mappa.

 

Iratpapucs:

Iratok függőleges tárolására szolgáló rendszerező. Az iratpapucs készülhet akár kartonból, akár műanyagból, és a gerincén lehetőség van felcímkézni, hogy azonnal tudjuk, melyik iratpapucsban mi található.

 

Akvarell ceruza:

Olyan különleges anyagból készült ceruza, melyet vízzel elmosva vízfestékeffektet érhetünk el. Több különböző praktika is van a használatára,  használhatjuk például szárazon, majd egy nedves ecset segítségével alakíthatjuk ki a kívánt hatást, de felvehetjük a ceruzáról a színt az ecset segítségével is, és már alapból azzal lehet festeni.

 

Nyomósirón:

Olyan íróeszköz, melyet nem kell hegyezni, hanem könnyen utántölthető, ezáltal elég a tolltestet egyszer megvenni, majd csak a grafitbelet utántölteni benne. Sokan rotringként ismerik, de számos más elnevezése is lehet.

 

Rollertoll:

Híg, víz alapú tintával töltött toll. Működését tekintve a golyóstollak és a töltőtollak közé esik. Kapható belőle utántöltős változat is, mely által nem szükséges a teljes toll újbóli megvásárlása, hanem a tolltest használható marad, csupán a betétet kell újra cserélni benne.

 

Töltőtoll:

Tinta felszívására és tárolására használható toll. Híg tintával használható, és minél több bevágás található a toll hegyén, annál több tinta tud egyszerre a papírra jutni. Sokkal elegánsabb, mint a golyóstoll társai, ezért sokan szeretik is, ráadásul sokkal szebb íráskép érhető el ennek a használatával.

 

Gemkapocs:

Drótból készült, speciálisan meghajlított eszköz, mely papírlapok összefogására, összetűzésére szolgál. Legnagyobb előnye az, hogy a gemkapocs eltávolítható, és használata során nem sérül a lap, nem kell hozzá lyukasztani azt.

 

Milton kapocs:

Papírlapok összefogására, összetűzésére szolgál. Gömb feje van, melyből két lapocska nyúlik ki, amivel így egy níláson keresztül több lap is összefogható. Sokan jancsiszegként ismerik.

 

Post it:

Olyan jegyzettömb, melynek egyik szélés keskeny ragasztós sáv van, ezáltal könnyen felragasztható bármilyen felületre, majd nyom nélkül el is távolítható. Többféle típusa van, a nagyobbak általában jegyzetelésre szolgálnak, míg kapható belőle kisebb, nyíl formájú is, mely oldalak jelölésére szolgál.

Hőpapír: hőpapírt általában pénztárgépekben szoktak alkalmazni, erre kerül nyomtatásra a nyugta, de ilyen papírra kerülhet akár mozijegy, vagy épp a parkolóautomata által kibocsátott jegy is. Mivel vékony és sérülékeny anyagról van szó, ezért hőtől és fénytől érdemes védeni, így sokáig olvasható marad a rajta található szöveg.

 

Önátírótömb: ezeknek a tömböknek az a legnagyobb előnyük, hogy egy adott szöveget, címet, bármit elég egyszer felírni a papírblokk első oldalára, és a benne lévő indigónak köszönhetően még egy ( vagy kettő, típustól függetlenül ) példány készül el belőle azonnal.

 

Speditőr naptár: abban különbözik a hagyományos falinaptáraktól, hogy míg azokon csak az adott hónap látható, addig a speditőr naptáron egyszerre láthatunk két, három vagy akár négy hónapot is, így sokkal könnyebbé válik a tervezés.

 

Plotterpapír: mérnöki nyomatok készítésére szolgáló nyomtatópapír. Nagy méretű lapokból áll, tekercs formában vásárolható meg, és többnyire fekete-fehér vonalrajzok nyomtatására használják.

 

Függőmappa:  dokumentumok, iratok tárolási módja. Előnye a vízszintes tárolással szemben, hogy sokkal átláthatóbb rendszert lehet általa kialakítani, ehhez pedig kaphatóak kimondottan függőmappa tárolók, mappák, kiegészítők.

 

Gyűrűskönyv: általában két, három vagy négy gyűrűvel rendelkezik, és különböző papírokat, iratokat fűzhetünk le benne. Kaphatóak bele való betétek is vonalas, kockás vagy sima kivitelben, de bármilyen lapot lefűzhetünk benne mi magunk is, amennyiben elkészítjü hozzá a lyukakat.

 

Ecsetirón:  hasonlít a hagyományos filctollhoz, azonban ennek ecset jellegű, hajlékony írócsúcsa van, amivel szebb, természetesebb hatást lehet elérni. Rajzolásra, nagyobb felületek színezésére kiválóan használható.

 

Postairón: az átlagnál vastagabb kialakítású ceruza, melynek egyik fele kék, a másik pedig piros. Főleg az általános iskolában használják a tanulók akkor, amikor a folyóírást gyakorolják.

 

Textilmarker: hasonló a filctollhoz, ám ezzel textilanyagra lehet írni, rajzolni, ami aztán rögzítés ( vasalás ) után az anyagban marad, nem oldódik ki mosáskor sem. Többféle színben és vastagságban kapható attól függően, hogy rajzolni vagy színezni szeretnénk-e vele.

Kalligráfia: külön művészeti ág, mely szépírást, díszes írást jelent. Egyedi kalligrafikus  ecsetekkel, tollakkal érhető el ez a típusú írásmód.

 

Styropor: magyarul hungarocell. Keményebb típusú szivacs, amit elsősorban hőszigeteléshez használnak, azonban a kreatív világban is felfedezték már, így vásárolhatunk különböző formájú darabokat ( például ggömb, tojás ), amit aztán mi magunk dekorálhatunk ki.

 

Felírótábla: rengeteg különböző színben és méretben kapható. Segítségével könnyen tudunk bárhol, bármilyen felületen írni, ugyanis a tábla felülete sima, és a rajta található fém csat segítségével a papírlapot le is tudjuk fogatni a táblára, így nem veszítjük el azt.

 

Hőkötés:  az adott lapokat egy dosszié szerű borítóba helyezik, amelynek a gerincén ragasztóréteg van. A hőkötőgép a ragasztót megolvasztja, így a lapok beleragadnak a borítóba. Ennek a módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, érdemes tehát átgondolni a választást akkor, ha könyvkötésről van szó.

 

Power bank: külső akkumulátor, mely használatával gyorsan, könnyedén tudjuk a telefonunkat akár út közben is feltölteni.