Barion Pixel

5 érv a kézírás gyakorlása mellett

2023. 01. 08. 00:00:00
5 érv a kézírás gyakorlása mellett

A kézírás gyakorlása évszázadok óta az oktatás egyik alapköve.
Az utóbbi években kezdett háttérbe szorulni a szerepe, mivel a technológia átvette az írásbeli kommunikáció elsődleges eszközét. A számítógépek és az okostelefonok térhódítása ellenére azonban még mindig számos jó ok van arra, hogy tudatosan gyakoroljuk a kézírást - gyermekek és felnőttek egyaránt.

Előző cikkünk arról szólt, hogyan lehet pozitív és támogató munkakörnyezetet kialakítani az otthonos irodai körülmények megteremtésével.

Az alábbiakban pedig 5 érvet is felsorolunk, hogy a kézírás miért olyan fontos készség, amelyet érdemes gyakorolni:

1.  A kézírás gyakorlása javíthatja a finommotorikus készséget és a koordinációt

A kézírás gykorlása javítja a finommotorikát, és a koordinációt.

A kézírás egyik fő előnye, hogy segíthet apróbb testrészeidnek

·         kéz

·         ujjak

·         csukló

könnyed és koordinált mozgatásának fejlesztésében.

Ez különösen fontos a gyermekek számára, akiknek még csak most fejlődnek ki a motoros készségeik. A kézírás rendszeres gyakorlásával javítható a kézügyességük és irányíthatóságuk, ami pozitív hatással lehet más tevékenységekre is - például a rajzolásra, festésre és hangszeren való játékra.

2. Serkenti az agyműködést és fejleszti a memóriát

A kézírás gyakorlásáról kimutatták, hogy pozitív hatással van az agy fejlődésére.
Amikor kézzel írsz, az agyad más részét használod, mint amikor számítógépen gépelsz.
Ez segíthet stimulálni az agyadat, és új idegi kapcsolatok kialakulását ösztönözheti.
Továbbá a gyakori kézírást összefüggésbe hozták a memória javulásával - mivel a fizikai mozdulat, amikor leírunk valamit, megerősítheti a leírt információt az elménkben.

A kézírás számos módon segíthet memóriád javításában és az elméd fejlesztésében:

 • Használj memotechnikai eszközöket: ezeknél a technikáknál asszociációkat vagy kapcsolatokat hozol létre a megjegyezni kívánt információ és egy megjegyezhető kifejezés vagy vizuális ábrázolás között. Például használhatod a "HOMES" rövidítést, hogy megjegyezd a Nagy-tavak nevét (Huron, Ontario, Michigan, Erie, Superior), vagy létrehozhatsz egy gondolattérképet úgy, hogy lerajzolsz egy központi gondolatot, majd vonalakkal és elágazásokkal összekötöd a kapcsolódó gondolataiddal.
 • Jegyzetelj kézzel: tanulmányok kimutatták, hogy a kézzel való írás - szemben a gépeléssel, pozitív hatással lehet a memóriamegőrzésre. Korábban említettük, hogy az írás fizikai mozzanata az agy más területeit veszi igénybe, mint a gépelés, ami segíthet megerősíteni a leírt információt. Ezenkívül a kézzel való írás megköveteli, hogy lelassítsunk és a jelen pillanatra összpontosítsunk, ami segíthet a koncentráció és az összpontosítás javításában.
 • Gyakorolj rendszeres felülvizsgálatot: ez azt jelenti, hogy előveszed a megjegyezni kívánt információkat, és újra leírod azokat - akár emlékezetből, akár jegyzetek vagy tankönyv alapján.
 • Próbálj ki memóriajátékokat: rengeteg olyan játék létezik, amely a kézírással kapcsolatos, és segíthet a memória és a kognitív készségek fejlesztésében.
  Például megpróbálhatsz leírni egy szólistát, egy bekezdést, majd emlékezetből felidézni őket.
  Az ilyen típusú tevékenységek kihívást jelenthetnek és izgalmas is lehet.
 • Gyakorold a tudatosságot: a kézíráson keresztül a "mindfulness" gyakorlása szintén segíthet a memória és az agyi funkciók javításában. Amikor tudatosan figyelsz, jelen vagy a pillanatban, és képes vagy arra összpontosítani a figyelmedet, amit éppen csinálsz. A kézírás olyan tevékenység lehet, amely segít megállni és a pillanatra koncentrálni. Ez különösen hasznos lehet ebben a rohanó, digitális világban.

2.  A kézírás elősegítheti a kreativitást és a kifejezőkészséget

A kézírás elősegítheti a kreativitást és a kifejezőkészséget

Amikor kézzel írsz, megvan a szabadságod arra, hogy egyedi, személyre szabott írásmódot hozz létre, és irományaidat az írás tartalmának megfelelően variáld. Ez kifejezetten előnyös lehet a gyerekek számára, akik kézzel írva jobban ki tudják fejezni magukat, mintha számítógépen gépelnének.

4. Relaxáció és tudatosság az írás segítségével

Korunk felgyorsult világában gyakran "multitaskingolunk" és több feladattal zsonglőrködünk egyszerre. A kézírás megköveteli, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráljunk, ami üdítő szünetet jelenthet a modern élet állandó zavaró tényezőitől és ingereitől. Amikor az írás fizikai mozdulatára összpontosítunk, megszűnik ez a zaj. Ráadásul az írás a színezéshez vagy a kötéshez hasonlóan nyugtató hatással bír az idegrendszerre.

5. Erősítheti a társadalmi kapcsolatokat

Egy olyan korban, amikor a kommunikációnk nagy része képernyőkön keresztül zajlik, van valami különleges abban, amikor kézzel írott levelet vagy kártyát kapunk. Ez azt mutatja, hogy valaki időt szakított arra, hogy leüljön és kézzel írjon valamit, ahelyett, hogy csak egy gyors e-mailt vagy szöveges üzenetet küldött volna. A kézzel írt levél egy személyesebb módja annak, hogy kapcsolatot teremts valakivel, és ez egy figyelmes és nagyra értékelt gesztus lehet.

+1 Miért különleges a kézírás?

mitől különleges a kézírás?

 • Kreatív önkifejezés: már említettük az írás kreativitásra gyakorlott erejét, ami lehetővé teszi, hogy egyedi és személyes módon fejezzük ki magunkat. Kézírásod és írásmódod közvetítheti gondolataidat, érzelmeidet és személyiségedet. Ez különösen izgalmas tud lenni, ha képes vagy szabadjára engedni a kreativitásodat, és új ötletekkel előállni.
 • Pihentető és nyugtató tevékenység is lehet: segít csökkenteni a stresszt és javítani a mentális egészségen, mert az írás ritmikus mozgása megnyugtató és meditatív lehet.
 • Szórakoztató kihívás lehet: akár a tökéletes szó vagy kifejezés kitalálásáról, akár egy lebilincselő történet megalkotásáról, akár egy nehéz téma feldolgozásáról van szó, az írás jutalmazó és kielégítő tevékenység lehet, hogy képes legyél legyőzni az akadályokat és elérni a céljaidat.

Az írás a beteljesülés, a kreativitás és a kapcsolódás érzését nyújthatja. Akár magadnak, akár másoknak írsz, a szavakat papírra vetned különleges élmény.

Összességében, sok jó ok van arra, hogy tudatosan törekedjünk a kézírás gyakorlására.
A finommotoros készségek és a koordináció fejlesztésétől kezdve az agy fejlődésének fokozásán át a kreativitás és a kifejezőkészség elősegítéséig a kézírásnak számos olyan előnye van, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Legközelebb, amikor a billentyűzet vagy a telefon után nyúlsz, fontold meg, hogy inkább tollat és papírt ragadj - az elméd és a tested is meg fogja köszönni!